Scootmobiel leren rijden met een ergotherapeut
- Geplaatst op

Veilig de weg op met uw scootmobiel na training door ergotherapeut. Nooit meer onzeker rijden. Volledig vergoed door ziektekostenverzekeraar.
Ergotherapeuten geven kosteloze scootmobiel rijlessen
Aan het rijden met een scootmobiel zitten helaas verschillende risico’s. In het ergste geval hebben we het dan over ongelukken met letsel of dodelijke ongelukken.
Veilig rijden met een scootmobiel begint bij het toestel zelf: functioneert alles en is er geen achterstallig onderhoud?
Nooit meer onzeker rijden met uw scootmobiel
Daarnaast kan iedereen met een scootmobiel de rijvaardigheid verbeteren met een cursus. Zo’n training met een scootmobiel is veiliger voor uzelf en voor andere weggebruikers, én het helpt tegen de onzekerheid die veel eigenaren hebben bij het rijden.
Het mooie is dat ziektekostenverzekeraars een steuntje in de rug geven bij de kosten van de rijles, want ergotherapie zit namelijk in het basispakket.
Hierdoor kunt u dus honderd procent vergoed én zelfverzekerd op uw scootmobiel rijden.
Wanneer gebruikmaken van ergotherapie en scootmobiel?
Wie minder mobiel is of wordt, en problemen heeft bij de alledaagse en noodzakelijke dingen, kan een aanvraag doen voor ergotherapie. Bent u bijvoorbeeld snel buiten adem en is lopen vermoeiend of zelfs pijnlijk voor u?
Misschien is dan een scootmobiel een passend hulpmiddel. Een ergotherapeut kan u begeleiden met de vraag of u baat heeft bij een scootmobiel of andere, soortgelijke hulpmiddelen. Hij of zij zet samen met u de mogelijkheden op een rij en helpt bij het maken van een verantwoorde keus.
Hulp bij de aanvraag van een scootmobiel
Een ergotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een brief, met daarin een ergotherapeutische motivatie en de wensen en vereisten waaraan de scootmobiel moet voldoen.
Daarnaast bieden ergotherapeuten eventuele hulp bij het WMO-loket bij de aanvraag van een scootmobiel.
De rijvaardigheid opfrissen met uw scootmobiel
Vergelijkbaar met autorijlessen is bij een scootmobiel ook een ‘opfriscursus’ mogelijk. Dit is ideaal als u vanwege ziekte of een andere reden al lange tijd niet meer een scootmobiel heeft bestuurd.
Met zo’n opfristraining krijgt u weer een zeker gevoel. Na de lessen van een geduldige begeleider kunt u dan weer veilig en verantwoord de weg op.
Ergotherapie wordt vergoed via de basisverzekering
Vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar heeft iedereen recht op jaarlijks tien uur ergotherapie. Als u een aanvullende verzekering heeft, kan het zijn dat u recht heeft op een nog hoger aantal uren.
Let er wel op dat ergotherapeutische kosten voor volwassenen onder het verplichte eigen risico vallen.
In de regel is een verwijsbrief van uw huisarts niet nodig voor het inschakelen van een ergotherapeut. Er zijn hierop uitzonderingsgevallen, dus kijk voor de zekerheid even de polis na van uw ziektekostenverzekering.
Tip: een scootmobiel met vier wielen
Bent u op zoek naar een extra stabiele scootmobiel om meer veiligheid te ervaren? Denk dan eens na over een scootmobiel met vier wielen. Hiermee heeft u extra stabiliteit bij bijvoorbeeld stoepranden of lastige bochten.