Kom proefrijden in onze Showroom
Scherpe prijzen
Pechhulp in heel Nederland
Persoonlijke service
Klantbeoordeling 9.0 obv 1182 reviews
Scootmobiel-comfortabel
Sluiten
Sluiten
veiligheid scootmobiel

Veiligheid erg belangrijk bij scootmobiel

Veel dodelijke ongevallen met scootmobielen, is cursus noodzakelijk? Alle tips op een rij voor veiliger rijden met een scootmobiel. Overkapping, kleding, dashboardbeschermer, bandencontrole.

Verplichte cursus voor scootmobiel, het gevaarlijkste vervoermiddel?

Deze maand was het weer raak in het landelijk nieuws: de scootmobiel en ook de andere gehandicaptenvoertuigen zijn de gevaarlijkste vervoermiddelen in ons land. De gebruikers lopen een veel groter risico op een dodelijk ongeluk dan andere weggebruikers.

Verhoudingsgewijs is het aantal dodelijke slachtoffers hoger dan bijvoorbeeld scooter-, bromfiets- en motorrijders. Daarom vindt het CDA een verplichte cursus noodzakelijk.

Verantwoordelijk minister Harbers antwoordde dat het aantal scootmobielrijders de afgelopen twintig jaar weliswaar fors is toegenomen, maar wil desondanks hen niet verplichten een cursus te volgen om de veiligheid te vergroten.

Op de Kamervragen antwoordde hij: “Voor deze groep mensen is een scootmobiel vaak het enige vervoermiddel om zelfstandig mobiel te kunnen zijn. Een verplichte cursus ligt daardoor niet voor de hand.”

Hoe rijd je veilig met je scootmobiel?

Een ongeluk, aanrijding of omvallen wil natuurlijk niemand. Het valt ons ook op dat klanten vaak lang niet alle hulpmiddelen voor extra veiligheid kennen. Graag zetten we ze even voor u op een rijtje!

Een goede voorbereiding begint al thuis. Check altijd eerst of de accu voldoende is opgeladen, ook als u weet dat een rit misschien langer wordt dan verwacht. Doe dit het liefst binnen, want bij lage temperaturen neemt het accuvermogen eerder af. Ieders concentratie en reactievermogen vermindert bij hoge of lage temperaturen. Zorg daarom voor zaken als een zonnebril of aangepaste kleding.

Ideaal bij regen: overkapping of dashboardbeschermer voor de scootmobiel

Regen en sneeuw verhogen het risico op onveilige situaties. Met een afneembare overkapping heeft u geen of weinig kans op condens en neerslag op uw bril of in de ogen.
Ook ideaal is de dashboardbeschermer. Door het doorzichtige materiaal heeft u bij elke regenbui voldoende zicht op het dashboard.

Aandacht voor veiligheid scootmobiel met verlichting, reflectoren, kleding, achteruitrijcamera en gordel

Controleer regelmatig de verlichting en bevestig reflectoren. Draag eventueel een fluorescerend hesje over uw jas, of hang deze zichtbaar over achterzijde van de stoel. Veilige kledingtips treft u hier.

https://www.scootmobiel-comfortabel.nl/scootmobiel-accessoires/scootmobiel-kleding/

Denk hierbij aan een voetenzak, een schootskleed, een wikkeldeken of aangepaste regenkleding.

Net als bij auto’s past op een scootmobiel een achteruitrijcamera. Handig bij het achteruitrijden, maar ook onderweg geeft het meer controle op wat er achter u gebeurt. Het is tevens een aanrader voor bestuurders met een minder goede wendbaarheid van nek en schouders. Tot slot kunt u veiligheidsgordels laten plaatsen.

Risicovol: de banden van de scootmobiel

Net als bij andere voertuigen moet het bandenprofiel in goede staat zijn, vanwege voldoende grip en niet hoeven uitglijden. Te zacht opgepompte banden, slijtage en scheuren vergroten de kans op ongelukken én kosten ook nog eens meer accuvermogen.

Overige tips voor veiligheid bij uw scootmobiel

  • – Rijd zo min mogelijk in het donker.
  • – Neem altijd een voldoende opgeladen telefoon mee.
  • – Probeer samen te reizen in plaats van alleen.
  • – Houdt de kwaliteit van uw ogen en oren in de gaten.
  • – Houd rekening met uw eventuele medicijn- of alcoholgebruik.

Hulp bij montage van hulpmiddelen voor scootmobiel

Als u een van de beschreven producten wenst, neem dan gerust contact op. De genoemde artikelen zijn uit voorraad leverbaar en binnen acceptabele tijd bij u thuis bezorgd en/of gemonteerd.

Geplaatst in:

© 2024 – Scootmobiel Comfortabel | Top Kwaliteit A-merk Scootmobielen – Alle rechten voorbehouden

De waardering van www.scootmobiel-comfortabel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1182 reviews.