Kom proefrijden in onze Showroom
Scherpe prijzen
Pechhulp in heel Nederland
Persoonlijke service
Klantbeoordeling 9.0 obv 1182 reviews
Scootmobiel-comfortabel
Sluiten
Sluiten
scootmobiel ongeluk

Waar gebeuren de meeste ongelukken met een scootmobiel?

Ontdek waarom de meeste scootmobielongelukken thuis gebeuren en leer tips voor veiliger gebruik. Informatie en advies voor verkeersveiligheid.

Waar gebeuren de meeste ongelukken met een scootmobiel?

In tegenstelling tot wat veel mensen zullen denken, gebeuren de meeste ongevallen met een scootmobiel niet in drukke verkeerssituaties, maar thuis bij het parkeren. Daarnaast komen vallen en botsingen veelvuldig voor.

Scootmobiels worden gezien als de meest riskante van alle vervoersmiddelen, volgens onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). In dit artikel zetten we de oorzaken en de ongelukjes met de scootmobiel op een rij. 

Wat zijn de oorzaken van ongelukken met een scootmobiel?

  1. Het kantelen van de mobiel door obstakels in het wegdek. Denk hierbij aan zaken als kuilen, loszittende of verzakte tegels, hoge stoepranden en boomwortels. De modellen met vier wielen zijn stabieler dan die met drie wielen.
  1. Fouten in de bediening komen ook veel voor. Met stip op plek één staat het verkeerd gebruik van de gashendel: denk aan het per ongeluk aanraken, of het per ongeluk omdraaien van de loslatende of de knijpende handeling. Hierdoor heeft iemand dan gas terwijl afremmen de bedoeling was.
  1. Ook gaat het vaak mis bij plotseling uitwijken en bij het moeten verlenen van voorrangsfouten. Denk ook aan bochten die te scherp zijn, of te laat worden genomen.
  1. Helaas is er ook een gedeelte met dodelijke afloop; vaak gaat het hier om aanrijdingen met auto’s.

Opfriscursus of rijexamen voor scootmobiel

Organisaties als Veilig Verkeer Nederland hebben al eens gepleit voor het verplicht stellen van een rijexamen en opfriscursussen, of maatregelen als het verplicht dragen van een valhelm.

Volgens verkeersorganisaties kan verbetering van het wegdek ook al wonderen doen. Problemen die zijn ontstaan door de infrastructuur kun je een bestuurder van een scootmobiel immers niet verwijten.

Hoe rijd je veilig met je scootmobiel?

Vaak merken wij dat onze klanten de diverse hulpmiddelen voor extra veiligheid niet kennen. Bedenk dat een goede voorbereiding thuis al begint. Ieders concentratie en reactievermogen vermindert bijvoorbeeld bij hoge of lage temperaturen. Zorg daarom voor zaken als een zonnebril of aangepaste kleding.

Ideaal bij regen: overkapping of dashboardbeschermer voor de scootmobiel

Neerslag vergroot de kans op onveilige situaties. Ideaal is een afneembare overkapping. Hierdoor is er minder kans op condens en neerslag op uw eventuele bril.

Ook met een doorzichtige dashboardbeschermer is er bij elke regenbui voldoende zicht.

Aandacht voor veiligheid scootmobiel met verlichting, reflectoren, kleding, achteruitrijcamera en gordel

Controleer regelmatig de verlichting en bevestig reflectoren. Draag eventueel een reflecterend hesje over uw jas, of hang deze aan de achterzijde van uw stoel. Veilige kledingtips treft u hier.

Een achteruitrijcamera is handig bij het achteruitrijden, maar ook onderweg geeft het meer controle. Tot slot kunt u veiligheidsgordels laten plaatsen.

Risicovol: de banden van de scootmobiel

Het bandenprofiel moet voldoende grip hebben. Te zachte banden, slijtage en scheuren vergroten de kans op een ongeval én vragen meer van het accuvermogen.

Overige tips voor veiliger rijden met de scootmobiel

  Rijd liever niet in het donker.

  Zorg dat uw telefoon voldoende is opgeladen.

  Houd de kwaliteit van uw ogen en oren in de gaten.

–   Houd rekening met eventueel alcohol- of medicijngebruik.

Hulp bij het monteren van hulpmiddelen

Als u een van de beschreven producten wenst, neem dan gerust contact op. De genoemde artikelen zijn uit voorraad leverbaar en binnen acceptabele tijd bij u worden bezorgd of gemonteerd.

Geplaatst in:

© 2024 – Scootmobiel Comfortabel | Top Kwaliteit A-merk Scootmobielen – Alle rechten voorbehouden

De waardering van www.scootmobiel-comfortabel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1182 reviews.