Kom proefrijden in onze Showroom
Scherpe prijzen
Pechhulp in heel Nederland
Persoonlijke service
Klantbeoordeling 9.1 obv 718 reviews
Scootmobiel-comfortabel
Sluiten
Sluiten

Alcohol en Scootmobiel Besturen | Wat Zijn De Regels?

Verkeersregels zijn er voor uw veiligheid en die van anderen. Mag u op uw scootmobiel rijden met alcohol op? Dat -en 10 andere regels- leest u in dit blog »

Mag ik met alcohol op mijn scootmobiel besturen? (En 10 andere verkeersregels voor de scootmobiel)

Het is carnaval en dat betekent feest! Lekker uitgaan, de optocht bekijken én natuurlijk gezellig ‘een glaasje doen’ met vrienden, familie en bekenden. Maar hoe zit dat eigenlijk met alcohol en het besturen van een scootmobiel?

Glaasjes op? Laat je rijden!

Het verbaast u misschien, maar als het gaat om alcohol, gelden voor bestuurders van scootmobiels dezelfde regels als voor automobilisten. U mag dus maximaal twee glazen alcohol nuttigen als u uw scootmobiel nog wilt besturen. En gebruikt u medicijnen? Dan is de kans groot, dat u helemaal geen alcohol mag drinken als u daarna met de scootmobiel naar huis wilt. Aangezien carnaval en alcohol voor de meesten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is het misschien verstandiger vooraf een Bob of een taxi te regelen, zodat u onbezorgd van het feest kunt genieten!

Parkeren scootmobiel

Er zijn overigens nog meer verkeersregels die zowel voor automobilisten als voor bestuurders van scootmobiels gelden. Zo mag u bijvoorbeeld niet stoppen of parkeren waar een stop- of parkeerverbod geldt. Op deze regel zijn wel een aantal uitzonderingen. Want u mag wel op een gehandicaptenparkeerplaats staan, omdat de scootmobiel een gehandicaptenvoertuig is. Om diezelfde reden mag u ook maximaal drie uur parkeren bij een onderbroken gele streep. En op de stoep mag u overal parkeren, zolang u geen doorgangen blokkeert.

Verlichting scootmobiel

Om gevaarlijke situaties te voorkomen, is het belangrijk om te zien en gezien te worden. Volgens de verkeersregels bent u verplicht om ’s nachts, maar ook overdag bij slecht zicht, met een voor- en achterlicht te rijden op uw scootmobiel. Rijdt u op de stoep, dan geldt deze regel echter niet. Om uw zichtbaarheid te vergroten raden wij altijd aan om uw scootmobiel aan de achterzijde te voorzien van reflecterende stickers of een reflecterend hesje over uw zitting te hangen.

Mobiele telefoon

Op de scootmobiel geldt, net als voor alle andere bestuurders in het verkeer, dat u tijdens het rijden geen telefoon mag bedienen. Handsfree bellen of muziek luisteren mag wel. Moet u toch bellen? Ga dan even op het trottoir staan om onveilige situaties én een fikse boete te voorkomen!

Plaats op de weg

Een scootmobiel biedt u veel vrijheid. Niet alleen maakt het voertuig u mobiel(er), u mag ook nog eens zelf bepalen waar u rijdt. Zo mag u met een scootmobiel zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden en kunt u kiezen of u op de stoep, het fietspad of de rijbaan rijdt. Op de stoep houdt u zich aan de regels voor voetgangers, op het fietspad of de openbare weg volgt u de regels voor fietsers. Op autowegen en autosnelwegen mag u met de scootmobiel overigens nooit rijden.

Maximum snelheid

Met uw scootmobiel moet u zich uiteraard ook aan de maximumsnelheid houden. Die is op het trottoir 6km per uur. Op het fietspad of de openbare weg mag u echter maximaal 25km per uur rijden. “25km per uur”, horen wij u nu verbaasd denken, “Ik las ergens anders dat scootmobielen 30/45km per uur mogen?” Dat klopt én het klopt niet. Benieuwd hoe dat zit? We schreven al eerder een blog over de maximum snelheid.

Verzekering

Uw scootmobiel moet altijd minimaal WA (wettelijk Aansprakelijkheid) verzekerd zijn. Dat geldt óók voor opvouwbare scootmobielen. Van uw verzekeringsmaatschappij krijgt u een verzekeringsplaatje dat u achterop uw scootmobiel bevestigt. De WA-verzekering kunt u natuurlijk uitbreiden met een Allriskverzekering. Zo weet u zeker dat bij een ongeval niet alleen de schade van de wederpartij, maar ook uw eigen schade volledig gedekt is.

Naast elkaar of in de polonaise?

Op de stoep mag u met twee scootmobiels naast elkaar rijden. Op het fietspad of de weg mag dit niet. Daar bent u verplicht in polonaise achter elkaar te rijden, omdat twee scootmobiels naast elkaar simpelweg te breed zijn. Alleen fietsers mogen naast elkaar rijden. Hoewel we soms zouden wensen dat ook dát verboden was.

Boodschappen vervoeren op de scootmobiel

Heeft u boodschappen gedaan of heeft u andere bagage bij zich? Dan mag u deze niet op het voetenplankje van uw scootmobiel zetten. U bent verplicht deze te vervoeren in het mandje van uw scootmobiel. Zet u de tas toch op bij uw voeten, kan deze er bij een bocht of uitwijkmanoeuvre af vallen en voor gevaarlijke situaties zorgen.

Rijbewijs

Voor een scootmobiel hoeft u geen rijbewijs te hebben. Natuurlijk moet u wel op de hoogte zijn van de verkeersregels en u daaraan houden. Dat geldt zowel op het voetpad als op de rijbaan en het fietspad. Twijfelt u over uw kennis van de verkeersregels? Doe dan de opfriscursus voor scootmobielgebruikers van VVN!

Helm

Ook het dragen van een helm is niet verplicht op een scootmobiel. Voor brommobielen is dat wel het geval, maar voor scootmobielen dus niet. Maar als u toch carnaval gaat vieren, heeft u met een helm op natuurlijk wél al direct de helft van een geweldige feest-outfit te pakken!

 

Geplaatst in:

© 2024 – Scootmobiel Comfortabel | Top Kwaliteit A-merk Scootmobielen – Alle rechten voorbehouden

De waardering van www.scootmobiel-comfortabel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 718 reviews.