Kom proefrijden in onze Showroom
Scherpe prijzen
Pechhulp in heel Nederland
Persoonlijke service
Klantbeoordeling 9.0 obv 1184 reviews
Scootmobiel-comfortabel
Sluiten
Sluiten
hoe hard mag een sootmobiel

Hoe hard mag een scootmobiel?

Kunt u niet meer helemaal zelfstandig op pad, dan is een scootmobiel een geweldige uitkomst. Maar hoe hard kan en mág een scootmobiel? U leest het hier »

Hoe hard mag een scootmobiel?

Er bestaan verschillende ‘sprookjes’ over hoe hard een scootmobiel mag. Ook kwamen er in 2021 wetswijzigingen over de (maximum) snelheid van een scootmobiel. Hieronder vertellen we u hoe het nou écht zit!

We schrijven opnieuw over dit onderwerp vanwege allerlei vragen die we de afgelopen tijd kregen. Deze vragen kwamen na de landelijke ophef over een idee voor een proef die de gemeente Den Haag in juni 2022 wilde invoeren om de verkeersveiligheid te vergroten.

Zij wilden namelijk de snelheid halveren van alleen de nieuwe, door de gemeente afgegeven modellen. De bestaande scootmobielen in Den Haag mochten echter nog steeds twee maal zo hard. Dit terwijl op fietspaden e-bikers zonder helm nota bene met 40 km per uur voorbijrijden. 

Wat is er veranderd op 26 mei 2021?

Sinds deze datum mogen producenten van scootmobielen een maximumsnelheid leveren tot 20 km per uur. In de zogenaamde MDR-wetgeving valt het scootmobiel sinds die dag namelijk onder de juridische term ‘medisch hulpmiddel’. Kortgezegd betekent dit een strenge begrenzing in de snelheid. Wilt u meer weten over de wijzigingen in maximumsnelheid voor de scootmobiel? Kijk dan op deze webpagina van de overheid. 

Wat als ik een scootmobiel heb of koop van vόόr 2021?

Bij een deel van de tweedehands en ook eerstehands scootmobielen kan de snelheidsmeter nog altijd wat verder in het rood. Als u bij onze webshop een tweedehands scootmobiel koopt van onze occasionpagina, of een nieuw model die al langer in onze magazijnen staat, zullen wij u helder en duidelijk vertellen over de snelheidswijziging. De modellen met een hogere maximumsnelheid mogen wij immers nog steeds leveren. 

De verzekeraar en de nieuwe snelheidsregels

Bedenk dat alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen de recente wetgeving moeten aanhouden. Daarom zijn enkele modellen uit onze webshop begrensd in hun snelheid. Zo weet u zeker dat u veilig rijdt!

Net als bij bromfietsen kennen verzekeraars geen pardon als u uw voertuig heeft opgevoerd. Overigens is het ‘opvoeren’ van een scootmobiel alleen al af te raden omdat ze hier simpelweg niet voor gebouwd zijn.

Hoe hard kan een scootmobiel?

In zijn algemeenheid: een scootmobiel tussen de 7 en 20 km per uur, afhankelijk van het merk, het type en de wetgeving die gold in de productieperiode.

Een model met 4 wielen kan in ieder geval sneller vooruitkomen dan eentje met 3 wielen. Twee voorbeelden: er zijn topmodellen die de 20 km per uur halen, ook zijn er de meer eenvoudige types die slechts de 7 km per uur aantikken. 

Ook is de maximale snelheid afhankelijk van het accuvermogen en actieradius van de scootmobiel. Vanzelfsprekend is uw accu eerder leeg als u sneller vooruit wil.

Zo kan de vaste scootmobiel ‘Scootmobiel Galaxy II 4-wiel Deluxe’ 22km per uur halen en de opvouwbare scootmobiel ‘Brio’ slechts 7km per uur. De maximale snelheid is namelijk onder meer afhankelijk van de accu en actieradius van de scootmobiel.

Ook veiligheid speelt een rol bij de maximale snelheid

Uit veiligheidsoverwegingen worden veel scootmobielen in hun snelheid begrensd. Het aantal wielen van de scootmobiel bepaalt mede de maximale snelheid. Zo zal een scootmobiel met 4 wielen vaak harder kunnen rijden dan een scootmobiel met 3 wielen.

Hoe hard mág een scootmobiel?

Deze vraag is een stuk eenvoudiger te beantwoorden. De wet is namelijk heel helder op dit onderwerp. Wel is het zo, dat er verschillende snelheden per gebied gelden. Hieronder ziet u een overzicht.

Maximale snelheid op de stoep

Op het trottoir mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op deze snelheid brengt u ook andere gebruikers van het voetpad niet in gevaar.

Helder verhaal over de maximumsnelheid van een scootmobiel?

Het lijkt zo’n helder verhaal. Zelfs op de website van de Overheid staan deze maximale snelheden voor scootmobiels genoemd.

Maar schijn bedriegt. Want met een scootmobiel mag u helemaal geen 30 of 45km/u rijden! Deze snelheden zijn van toepassing op brommobielen en die zijn voorzien van een kenteken. Een scootmobiel heeft geen kenteken en mag dus helemaal niet zo snel. Nederlandse verzekeringsmaatschappijen accepteren daarom ook alleen een scootmobiel die maximaal 20km/u kan rijden. Daarom zijn enkele modellen op onze website begrensd op 22km/u. Zo weet u zeker dat u veilig rijdt!

Kies een scootmobiel die past bij uw situatie

Wij adviseren altijd een scootmobiel te kiezen die past bij uw situatie. Rijdt u bijvoorbeeld uitsluitend op de stoep? Dan volstaat in feite élk model. Als u voornamelijk op de rijbaan zit, kies dan een krachtig type, die comfortabel rijdt op de maximumsnelheid.

Wenst u meer informatie of vrijblijvend advies?

Heeft u vragen of wilt u extra informatie over de wetgeving en de snelheid van scootmobielen? Neem gerust contact met ons op: info@scootmobiel-comfortabel.nl of telefoon 0162 – 22 94 05.

Kies een scootmobiel die past bij uw situatie

Zo ziet u, er zijn verschillende snelheden voor verschillende omgevingen van toepassing. Met uw scootmobiel mag u op de rijbaan, het fietspad en de stoep rijden, waarbij u zich moet houden aan de snelheidsregels en andere verkeersregels. Ook moet u zich aanpassen aan de situatie van het moment. Daarom is het verstandig een scootmobiel uit te kiezen die past bij uw situatie. Bent u van plan om alleen op de stoep te gaan rijden? Dan heeft het weinig nut een scootmobiel te kopen die veel harder kan rijden dan 6 km per uur. Wilt u voornamelijk op de rijbaan rijden? Dan is het niet verstandig dit met een scootmobiel die maximaal 6 kilometer per uur gaat te doen.

Heeft u advies nodig?

In onze showroom vindt u scootmobielen met verschillende maximumsnelheden. Wij adviseren u dan ook graag over de scootmobiel die het beste bij uw wensen en uw omgeving past. Heeft u een andere vraag over onze scootmobiels? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

 

Geplaatst in:

© 2024 – Scootmobiel Comfortabel | Top Kwaliteit A-merk Scootmobielen – Alle rechten voorbehouden

De waardering van www.scootmobiel-comfortabel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1184 reviews.