Kom proefrijden in onze Showroom
Scherpe prijzen
Pechhulp in heel Nederland
Persoonlijke service
Klantbeoordeling 9.1 obv 692 reviews
Scootmobiel-comfortabel
Sluiten
Sluiten
scootmobiel verzekeren

Hoe verzeker ik mijn scootmobiel?

Is een scootmobiel verzekering verplicht? Wat kost een WA-verzekering en welke soorten zijn er? Is aanvullend verzekeren nodig?

Hoe verzeker ik mijn scootmobiel?

Onze klanten stellen vaak vragen over het verzekeren van een scootmobiel. Denk aan vragen als: wat kost de verzekering en is het eigenlijk verplicht, wat is de cataloguswaarde (nieuwwaarde), moet ik kiezen voor een aanvullende verzekering?

Op deze pagina vatten we alle nuttige zaken voor u samen over scootmobiel en verzekering!

De eerste stap bij het kiezen van een verzekering!

Bij uw keuze voor de verzekering van een scootmobiel zeggen wij altijd: stel eerst een paar vragen, zodat u het juiste type verzekering kan kiezen. Wat is bijvoorbeeld uw kilometerverbruik, staat de mobiel altijd binnen of buiten geparkeerd en waarvoor gebruikt u hem? Als u deze antwoorden op een rijtje heeft, raadpleeg dan online de prijsvergelijkers voor verzekeringen.

Ben ik verplicht om mijn scootmobiel te verzekeren?

Elke opvouwbare of ‘gewone’ scootmobiel is volgens de wet een ‘volledig elektrisch voertuig’. Dat betekent dat elke eigenaar verplicht een WA-verzekering moet afsluiten zodra een scootmobiel op uw naam komt te staan.

WA betekent ‘Wettelijke Aansprakelijkheid’. Hiermee bent u verzekerd als u met uw scootmobiel aan iemand anders of aan andere voertuigen schade toebrengt. Direct na de afsluiting van een WA-verzekering ontvangt u een verzekeringsplaatje om op uw scootmobiel te plakken of bevestigen.

Wie weigert een WA af te sluiten mag niet de weg op en riskeert een boete. Daarnaast verhalen verzekeraars bij een schade de kosten van de betrokken partij op u.

Wat zijn de twee soorten WA-verzekeringen voor scootmobiels?

  • De ‘gewone’ WA-verzekering is de gangbare basisverzekering voor als u bij een ander medische of materiaalschade veroorzaakte. Schade aan de eigen scootmobiel door uw eigen toedoen wordt bij deze variant niét vergoed. 
  • WA plus volledig casco (all risk): bij deze variant wordt ook uw éigen schade vergoed. Daarnaast bent u hiermee verzekerd tegen diefstal. Vergelijkbaar met ziektekostenverzekeringen is er meestal een jaarlijks eigenrisico-bedrag. Dit betekent dat de eerste (bijvoorbeeld) 200 euro voor eigen rekening is. 

Vergelijkbaar met een autoverzekering zijn er géén schadevrije jaren. Dus als u een schade claimt, is er daardoor geen stijgende premie in de toekomst.

Wat kost een WA-verzekering scootmobiel?

De hoogte van de kosten hangt af van het scootmobiel-type, de cataloguswaarde en de voorwaarden van de verzekeraar. Wij geven altijd als schatting een bedrag van rond de zeven euro per maand. In het geval van WA plus volledig casco is dat maandelijks zeventien euro.

Meestal adviseren wij om te kiezen voor de uitgebreidere variant, in ieder geval bij een nieuw model. Immers, u heeft al flink moeten investeren in een scootmobiel, u zal dan niet willen dat u na een calamiteit met lege handen staat.

Bij een wat oudere scootmobiel of een occasion kan het wél verantwoord zijn om een basis-WA te kiezen. Het maandelijks premiebedrag staat dan vaak wél in een redelijke verhouding tot het voertuig. Te veel geld betalen voor een verouderd model zou immers onlogisch zijn.

Welke verzekeraar kiezen voor een scootmobiel?

De keus hangt af van uw persoonlijke situatie en het ligt eraan welke dekking u verlangt. Bekende verzekeringsmaatschappijen als FBTO of Achmea hebben een scootmobielverzekering. Daarnaast is er ENRA (een specialistische verzekeraar voor tweewielers en scootmobiels).

Hoewel ons bedrijf altijd eerlijke, objectieve informatie zal geven aan klanten, zijn wij zelf verzekeringstussenpersoon van de Unigarant Scootmobielverzekering van de ANWB.

Het loont de moeite om prijzen te vergelijken en te inventariseren wat u nou eigenlijk precies wil verzekeren. Controleer hierbij ook de hoogte van het eigen risico vanwege de premiehoogte.

De vijf belangrijkste aanvullende verzekeringen 

Net als bij zorgkosten zijn er in dit geval ook aanvullende verzekeringen.

  1. Pechhulp verzekering: met deze ‘wegenwachthulp’ krijgt u onderweg professionele hulp bij zaken als een lekke band of doorgebroken as.
  2. Rechtsbijstandsverzekering: deze dekking is bestemd voor (een deel van de) juridische kosten die voortkomen uit materiële en/of letselschade na een ongeval met een scootmobiel.
  3. Een accessoiresverzekering: deze adviseren wij alleen als u erg veel geld heeft geïnvesteerd voor een betere veiligheid en rijcomfort door middel van accessoires. Bedenk dat voor veel mensen de basisdekking vaak al voldoende is.
  4. Schadeverzekering opzittenden: hiermee verzekert u onder meer materiële en letselschade, om bijvoorbeeld de kosten van blijvende invaliditeit te kunnen dragen. Bedenk dat de zorgverzekeraar ook een deel van de kosten kan of zal vergoeden.
  5. Een ongevallendekking: dit is een dekkingsbedrag in het geval van invaliditeit of overlijden door scootmobielongeval. 

Verzekerings-wist-je-datjes bij scootmobiels

  • Elke verzekerde ontvangt elke lente een nieuw verzekeringsplaatje, met een nieuwe kleur en nieuwe letters. 
  • Een verzekeringsjaar eindigt altijd op 1 mei. Wel is het op elke (werk)dag mogelijk een verzekering in te laten gaan. De meeste verzekeraars informeren jaarlijks in april of verlenging van de verzekering gewenst is.
  • Scootmobiels van vóór een bepaald jaartal hebben als fabrieksinstelling een maximumsnelheid van 17 km per uur. De verzekeraars hebben tegenwoordig de (streng) gestelde eis van een maximum van 15 km per uur.  
  • Door verzekeringskwesties is het tegenwoordig helaas moeilijker om een scootmobiel te huren. Dit is in het nadeel van mensen die op vakantie gaan of zij die soms graag huren vanwege een beperkte behoefte.
  • De verzekering wordt afgesloten op de persoon, in combinatie met het merk, model en serienummer van de scootmobiel. Een gebruikte scootmobiel kan dus nooit met verzekering worden verkocht, maar moet altijd opnieuw worden afgesloten.
  • Wie zijn scootmobiel verkoopt, moet zelf de verzekering beëindigen. De verzekeraar retourneert dan de premie vanaf de beëindigingsdatum. U kunt de verzekering niet overschrijven op andermans naam, de nieuwe eigenaar dient in eigen persoon een verzekering af te sluiten. 
  • Wie met de scootmobiel naar het buitenland gaat kan (net als bij een auto) bij de verzekeraar een groene kaart aanvragen. Hierop staat onder meer in welke landen u verzekerd bent. 
  • Opgevoerde scootmobiels komen niet in aanmerking voor een verzekeringsclaim.

Wenst u meer informatie of vrijblijvend advies?

Bij vragen of voor informatie over het verzekeren van uw scootmobiel kunt u gerust contact < plaats contactbutton > opnemen met ons: info@scootmobiel-comfortabel.nl of telefoon 0162 – 22 94 05.

Geplaatst in:

© 2024 – Scootmobiel Comfortabel | Top Kwaliteit A-merk Scootmobielen – Alle rechten voorbehouden

De waardering van www.scootmobiel-comfortabel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 692 reviews.