Kom proefrijden in onze Showroom
Scherpe prijzen
Pechhulp in heel Nederland
Persoonlijke service
Klantbeoordeling 9.1 obv 709 reviews
Scootmobiel-comfortabel
Sluiten
Sluiten

Wie mag een scootmobiel rijden?

Een scootmobiel is handig als u niet meer zo mobiel bent als u graag zou willen. Maar mag u wel op een scootmobiel rijden? De regels vindt u hier. »

Mag ik een scootmobiel rijden?

Bent u niet meer zo mobiel als u graag zou willen, dan biedt een scootmobiel een geweldige uitkomst. Dankzij dit handige voertuig kunt u toch nog genieten van de buitenlucht, uw boodschappen doen en sociale contacten onderhouden. Maar wie mag er eigenlijk op een scootmobiel rijden?

Wie mag op een scootmobiel rijden?

De regels voor het rijden op een scootmobiel zijn niet heel ingewikkeld: Kan de scootmobiel harder dan 10 km per uur, dan mag iedereen die ouder is dan zestien jaar erop rijden.

Voor kinderen onder de zestien die toch een scootmobiel nodig hebben, kunt u een ontheffing aanvragen. Dit kan op basis van artikel 5 van het Reglement rijbewijzen. Die ontheffing kunt u aanvragen bij de wegbeheerder. In de meeste gevallen is dit de provincie of de gemeente.

Is een scootmobiel alleen voor gehandicapten?

Volgens de wet is een scootmobiel een gehandicaptenvoertuig. Maar ook mensen zonder een fysieke beperking mogen gebruikmaken van een scootmobiel.

Rijbewijs nodig?

Hoewel het uiteraard van belang is dat u de regels voor het rijden met een scootmobiel kent en opvolgt, is het niet verplicht om een rijbewijs of bromfietsrijbewijs te hebben.

Welke regels gelden voor het rijden op een scootmobiel?

De regels voor het rijden op een scootmobiel zijn vergelijkbaar met de verkeersregels zoals die gelden voor bijvoorbeeld een brommer of scooter. Het is dan ook niet vreemd, dat veel mensen denken dat zij een bromfietsrijbewijs nodig hebben om een scootmobiel te mogen besturen.

Zo mag u bijvoorbeeld sinds 1 juli 2019 geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het rijden met een scootmobiel. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor bellen en appen op de fiets of brommer. En dus ook dezelfde boetes!

Waar mag u rijden met een scootmobiel?

Scootmobiels komt u overal tegen, maar waar mogen zij officieel rijden? Eigenlijk is het zo, dat u zelf mag bepalen waar u rijdt met uw scootmobiel. De enige plek waar u niet mag rijden is een autoweg (N-weg) of een autosnelweg (A-weg).

U mag met een scootmobiel rijden op:

  • de stoep of het voetpad;
  • het fiets- of bromfietspad;
  • de rijbaan.

Is verlichting verplicht?

Zodra u met uw scootmobiel op het fietspad of de rijbaan rijdt, bent u verplicht over voor- en achterlichten op uw scootmobiel te beschikken. Bij slecht zicht of in het donker moet u deze ook aanzetten.

Hoe hard mag ik met mijn scootmobiel?

De maximale snelheid die u met de scootmobiel mag rijden, is afhankelijk van de plaats waar u rijdt. Wij schreven hier eerder al een uitgebreide blog over, maar zetten de snelheden graag nogmaals voor u op een rij:

  • Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden.
  • Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
  • Op de rijbaan mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden. Dat geldt binnen en buiten de bebouwde kom.

Hoe zit dat met verzekeringen?

Aangezien een scootmobiel geen kentekenplaat heeft, hoeft u alleen een WA-verzekering te hebben. U ontvangt van de verzekeringsmaatschappij een verzekeringssticker die u op de achterzijde van uw scootmobiel moet plakken. Dit geldt alleen voor scootmobiels die begrensd zijn op een maximale snelheid van 25 km per uur.

Ga veilig op pad met uw scootmobiel

Wilt u een scootmobiel kopen maar weet u niet zeker welke scootmobiel het best past bij u en uw wensen? Of heeft u nog vragen over de verkeersregels of verzekeringen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij adviseren u graag!

 

 

Geplaatst in:

© 2024 – Scootmobiel Comfortabel | Top Kwaliteit A-merk Scootmobielen – Alle rechten voorbehouden

De waardering van www.scootmobiel-comfortabel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 709 reviews.