Inloggen
Voor bestaande klantenRegistreren
Voor nieuwe klantenEen scootmobiel is handig als u niet meer zo mobiel bent als u graag zou willen. Maar mag u wel op een scootmobiel rijden? De regels vindt u hier. »
Bent u niet meer zo mobiel als u graag zou willen, dan biedt een scootmobiel een geweldige uitkomst. Dankzij dit handige voertuig kunt u toch nog genieten van de buitenlucht, uw boodschappen doen en sociale contacten onderhouden. Maar wie mag er eigenlijk op een scootmobiel rijden?
De regels voor het rijden op een scootmobiel zijn niet heel ingewikkeld: Kan de scootmobiel harder dan 10 km per uur, dan mag iedereen die ouder is dan zestien jaar erop rijden.
Voor kinderen onder de zestien die toch een scootmobiel nodig hebben, kunt u een ontheffing aanvragen. Dit kan op basis van artikel 5 van het Reglement rijbewijzen. Die ontheffing kunt u aanvragen bij de wegbeheerder. In de meeste gevallen is dit de provincie of de gemeente.
Volgens de wet is een scootmobiel een gehandicaptenvoertuig. Maar ook mensen zonder een fysieke beperking mogen gebruikmaken van een scootmobiel.
Hoewel het uiteraard van belang is dat u de regels voor het rijden met een scootmobiel kent en opvolgt, is het niet verplicht om een rijbewijs of bromfietsrijbewijs te hebben.
De regels voor het rijden op een scootmobiel zijn vergelijkbaar met de verkeersregels zoals die gelden voor bijvoorbeeld een brommer of scooter. Het is dan ook niet vreemd, dat veel mensen denken dat zij een bromfietsrijbewijs nodig hebben om een scootmobiel te mogen besturen.
Zo mag u bijvoorbeeld sinds 1 juli 2019 geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het rijden met een scootmobiel. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor bellen en appen op de fiets of brommer. En dus ook dezelfde boetes!
Scootmobiels komt u overal tegen, maar waar mogen zij officieel rijden? Eigenlijk is het zo, dat u zelf mag bepalen waar u rijdt met uw scootmobiel. De enige plek waar u niet mag rijden is een autoweg (N-weg) of een autosnelweg (A-weg).
U mag met een scootmobiel rijden op:
Zodra u met uw scootmobiel op het fietspad of de rijbaan rijdt, bent u verplicht over voor- en achterlichten op uw scootmobiel te beschikken. Bij slecht zicht of in het donker moet u deze ook aanzetten.
De maximale snelheid die u met de scootmobiel mag rijden, is afhankelijk van de plaats waar u rijdt. Wij schreven hier eerder al een uitgebreide blog over, maar zetten de snelheden graag nogmaals voor u op een rij:
Aangezien een scootmobiel geen kentekenplaat heeft, hoeft u alleen een WA-verzekering te hebben. U ontvangt van de verzekeringsmaatschappij een verzekeringssticker die u op de achterzijde van uw scootmobiel moet plakken. Dit geldt alleen voor scootmobiels die begrensd zijn op een maximale snelheid van 25 km per uur.
Wilt u een scootmobiel kopen maar weet u niet zeker welke scootmobiel het best past bij u en uw wensen? Of heeft u nog vragen over de verkeersregels of verzekeringen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij adviseren u graag!
Geplaatst in: