Kom proefrijden in onze Showroom
Scherpe prijzen
Pechhulp in heel Nederland
Persoonlijke service
Klantbeoordeling 9.0 obv 1184 reviews
Scootmobiel-comfortabel
Sluiten
Sluiten
wmo vergoeding scootmobiel

WMO Vergoeding Scootmobiel [UPDATE 2024]

Komt u in 2024 in aanmerking voor een (gedeeltelijke) WMO scootmobiel vergoeding? Lees dit handige overzicht van alle mogelijkheden. »

Komt u in 2024 in aanmerking voor een vergoeding van een scootmobiel?

Denkt u eraan om een scootmobiel aan te schaffen? Een vergoeding via de zorgverzekering is in 2023 helaas niet mogelijk. Net als bij hulpmiddelen als een rollator of een traplift zijn de regels en voorwaarden immers niet elk jaar hetzelfde.

Naast zo’n eventuele vergoeding door een ziektekostenverzekeraar zijn er ook nog  verschillende instanties met verschillende regelingen. Met dit blog helpen wij u graag een handje als u in 2024 een scootmobiel wil kopen en daarnaast vergoed krijgen.

Kortgezegd vergoeden in 2024 de ziektekostenverzekeraars dus geen scootmobiel. Wel komt u eventueel in aanmerking voor een vergoeding vanuit de WMO. Op de site van de Rijksoverheid staat kort en helder wat deze wet voor u kan betekenen.

De aanvraag voor vergoeding van een scootmobiel kunt u indienen bij het WMO-loket. Deze is aanwezig bij de meeste Nederlandse gemeentes. U hebt hierbij geen doorverwijzing nodig van een (huis)arts.

Ten aanzien van ondersteuning via de WMO leest u hier wat er mogelijk is. »

Komt u in aanmerking voor een scootmobiel via de WMO?

De meest toegepaste manier om een scootmobiel te vergoeden is de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Deze wet verplicht gemeenten om te investeren, zorg te verlenen en regels op te stellen waardoor mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Misschien komt u vanwege deze wet wel in aanmerking voor financiële ondersteuning als u een scootmobiel wilt kopen.

De WMO kent namelijk verschillende voorzieningen, waaronder vervoersvoorzieningen. Daaronder vallen:

  • – WMO-vervoer per regiotaxi of rolstoeltaxi;
  • – Aanpassing van de auto;
  • – Een rolstoel;
  • – Auto in bruikleen;
  • – Vergoeding voor vervoer (per eigen auto) én
  • – Een scootmobiel

Voorwaarden WMO

Om voor hulp via de WMO in aanmerking te komen, moet u aan een aantal eisen voldoen. Zo moet u bijvoorbeeld rechtmatig in Nederland verblijven, Nederlander zijn óf een verblijfsvergunning hebben en dient u de aanvraag te doen in de gemeente waar u woont.

De vervoersvoorzieningen onder de WMO worden alleen toegekend na een onderzoek van uw gemeente.

Scootmobiel om medische redenen

Hebt u fysieke beperkingen met een medische oorzaak? Dan loont het zeker om bij uw gemeente te vragen om financiële hulp bij de aanschaf van uw scootmobiel.  De keuze hiervoor wordt vaak gemaakt bij aandoeningen als reuma, evenwichtsstoornissen, osteoporose of beperking door een ziekte of slechte conditie.

U wilt immers zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en blijven deelnemen aan sociale activiteiten. Daarvoor is het van belang dat u eenvoudig naar buiten kunt. De gemeente kan u op verschillende manieren helpen bij de koop van een scootmobiel.

Diverse mogelijkheden bij de aanschaf van een scootmobiel

Een van de mogelijkheden om ondersteuning te krijgen bij de aanschaf van een scootmobiel is bijvoorbeeld via het Persoons Gebonden Budget (PGB). Hiermee krijgt u een budget beschikbaar dat u kunt inzetten voor het kopen van een scootmobiel.

Een andere mogelijkheid is steun in natura. Dan krijgt u een scootmobiel van de gemeente. Zelf hoeft u niets te betalen, maar u hebt ook geen inspraak in het type scootmobiel dat aan u wordt toegewezen.

Eigen bijdrage WMO

Voor de meeste voorzieningen van de WMO moet u een eigen bijdrage betalen. Zo betaalt u in het jaar 2022 voor maatwerkvoorzieningen, denk aan het verbreden van deurposten, maximaal €19,00 per maand per huishouden. Hoe hoog deze eigen bijdrage is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, zoals de leeftijd van uzelf en uw eventuele partner..

Op de website van CAK treft u actuele informatie over de aanvullende bijdrage WMO in 2022 en ook de mogelijkheid uw eigen bijdrage te berekenen.

Hoe doet u de WMO-aanvraag?

U moet de aanvraag doen bij uw gemeente. De meeste gemeenten hebben een WMO-loket. Wanneer u daar ondersteuning via de WMO aanvraagt, krijgt u formulieren die u ingevuld moet retourneren. Voor hulp bij het invullen kunt u altijd contact opnemen met de gemeente.

Vervolgens vindt er een gesprek met de gemeente plaats. Hierbij wordt gekeken waaraan u behoefte heeft, wat u zelf nog kunt en in hoeverre familie en vrienden u kunnen ondersteunen. Na dit gesprek maakt de gemeente een verslag op waarin een voorstel staat.

In dit voorstel staat welke stappen er verder genomen kunnen worden en voor welke hulp of hulpmiddelen u in aanmerking komt. Als u akkoord gaat met dit voorstel, stuurt u het na ondertekening retour naar de gemeente.

De gemeente neemt vervolgens binnen enkele weken een beslissing over welke voorzieningen mogelijk aan u verstrekt worden. Dit kan gaan over zowel financiële tegemoetkomingen als vergoedingen in natura.

Vraag op tijd WMO aan!

De hele procedure duurt minimaal vier tot vijf weken, maar vaak langer. Het is daarom belangrijk om op tijd de WMO-aanvraag te doen. Wacht u te lang met de aanvraag, dan kan het even duren voordat u erover kan beschikken. Uiteraard hebben wij in onze collectie een geschikte scootmobiel op voorraad, waardoor levering snel mogelijk is.

Een laatste tip: Heeft u nog geen WMO aangevraagd, maar bent u dat wel van plan? Dan kunt u beter nog even wachten met de aanschaf van een scootmobiel. Kosten die u voor de aanvraag maakt, zijn bij de WMO namelijk niet terug te vorderen!

Vergoeding van uw scootmobiel in 2022 naast de WMO

  1. De WLZ (Wet Langdurige Zorg) is aanzienlijk aangepast per 1 januari 2020. De WLZ is bestemd voor 24-uurszorg voor de meest kwetsbare mensen, zowel thuiswonend als in een zorginstelling. Een gedeelte van de scootmobielvergoeding valt onder deze wetgeving.
  1. Ook is er een categorie mensen die onder voorwaarden een scootmobiel vergoed kan krijgen via de WIA (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen). Bij een vergoeding via de WIA betreft het een arbeidsgerelateerde aanvraag, bijvoorbeeld als u voor het uitvoeren van uw werk niet zonder scootmobiel kan.
  1. Als u ten gevolge van letselschade een scootmobiel wil of daarvan afhankelijk bent, kunt u een mogelijke tegemoetkoming ontvangen van de schadeverzekering.
  1. Tot slot zijn er vergoedingsopties bij de Belastingdienst. Zij bieden een korting op de motorrijtuigenbelasting in het geval van een bestelbus voor uw scootmobiel, ongeacht of u deze bus zelf bestuurt of u een chauffeur daarvoor heeft. Daarnaast is er de regeling Bijzondere Ziektekosten, die onder voorwaarden fiscale aftrek biedt bij kosten die niet worden gedekt door de ziektekostenverzekeraar. Meer informatie over de regeling Bijzondere Ziektekosten staat op de site van de Belastingdienst.

Het kopen van een scootmobiel

Los van de vraag of u voor vergoeding in aanmerking komt, zal u uiteindelijk altijd een keuze moeten maken voor de aanschaf van een scootmobiel. Zie daarvoor onze handige tips voor de aankoop van een scootmobiel.

 

Geplaatst in:

© 2024 – Scootmobiel Comfortabel | Top Kwaliteit A-merk Scootmobielen – Alle rechten voorbehouden

De waardering van www.scootmobiel-comfortabel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1184 reviews.